Elsőbben a képek és filmek

=========================

Robi:

Szia Gyuri!, ide raktam képeket: http://img.gg/wcT9i4X.

(A street art 2007-es - Belfast , a többi új.)

========================

István:

Kedves Túratársak!

Írországi utazásunk 1. napi képeivel kívánok örömteli húsvéti ünnepeket

ttps://photos.app.goo.gl/52t5hYiRNSBWPGz16
Üdvözlettel:   István
2. nap: https://photos.app.goo.gl/wwfRPx7k6i4fVzrf7

5-6. nap:https://photos.app.goo.gl/wgd2pkfPMWSfncWGA

https://photos.app.goo.gl/gUKVDwrceggVjGwE6

7-8. nap:  https://photos.app.goo.gl/nDX8q7NsJ1Yh7fRa9

https://photos.app.goo.gl/PJSPhxqAkBYK992QA
9-11. nap :

 

==========================

István filmjei

1-4. nap :

https://youtu.be/LxaNaa98x1I
https://youtu.be/gkqK7KWtU14
https://youtu.be/3JZMoptJ8ws
https://youtu.be/Q6B2XrVMDBY
https://youtu.be/0SMHAAT1PtU
https://youtu.be/xQ92qNseuiY
https://youtu.be/tQLFQ85QnFg
https://youtu.be/CRp3hU3wuR0
https://youtu.be/bF4bOmwzY0M
https://youtu.be/oXJS7Ho44M4
https://youtu.be/FHGlUqH4gok
https://youtu.be/JME2Lfhfpvc
https://youtu.be/g8w-U6DFTx4

4-7.nap :

https://youtu.be/pDEuRd3b-2U
https://youtu.be/4kkdPlv-eyY
https://youtu.be/BsubpP7L_Ac
https://youtu.be/cE82nYxADVU
https://youtu.be/V_v3A_Dm4Zk
https://youtu.be/Xk5R3Qt_a8s
https://youtu.be/Bze9ci-Khdc
https://youtu.be/RTIFEKhHtm4
https://youtu.be/A6q1K3QDn6w
https://youtu.be/y_9zw5guWOg
https://youtu.be/jDTSqfQVGAI
https://youtu.be/XfXJNwaRmOY
https://youtu.be/DcOi7fQAi00
https://youtu.be/OtlPhaHUOdk
https://youtu.be/jBYl80oaGyU
8-10. nap

==========================

 

 

 

=============================
Itt a beszámoló, talán kész.
Próbálnám megfogni mi tette maradandóvá az ír élményt. Az útvonal nagyjából egyezik az utazási irodák kommersz ajánlatával, nüansznyi eltérés, hogy valamennyit kirándultunk is. Ami elemeli az átlagtól az a csoportélmény és Gáborján különleges ismeretei és lelkesedése. A szokásos történelmi, földrajzi, gazdasági, kultúrális, politikai ismereteket is megkaptuk, de a mesékről és a zenéről különleges, választékos  élmény-előadásokat kaptunk. Hamar kiderült számomra, hogy ha nem jegyzetelek túl sokat felejtek, így legalább a témakörökről tudok képet adni, ahol utána kellett olvasnom egy-egy linket is beszúrtam , bocs, ha ez sok, fakultatív, de egybe-egybe érdemes elmélyedni, sajnos némelyik angolul van... íme:
==================================
1.
Találkozás 8h Ferkó2 érkezési oldal. Az Air Lingus airbus a320 10:25-kor indul. Gábor is itt van, lesz túra.  A szokásos palackos bátorság jól fogy, a szigorú magas sztyuvi  a repülés vége felé morcoskodik is., sebaj, Lacinak úgyis a másik, a mosolygós tetszik.   
Dublinban vár a busz, hajtatunk a Trinity College felé. Apró kedvetlenítés:  Gábor megáll a csapattal a tér egy semleges pontján és egy helyben 25 percet beszél, de bizzunk benne. Amúgy érdekeseket mond az írásbeliség történetéről, a kisbetűk kialakulásáról, az ír kódexekről, iniciáléfestésről – kaligráfiáról,  szimbólumokról.  Történet: Szt. Columbáról:  a másolat tulajdona nem a másolóé amit sérelmezett , kiutasították, és ez ír kolostoralapításhoz vezetett .  Beszélt Gábor a College-ről, a könyvtárról és persze a Book of Kell’s-ről, mely a 9. század legelején készült ígyhát 1200 éves , négy evangéliumot tartalmaz ;  arról hogy készítették ki hozzá a marhabőrt és a betüfesték alapanyagokról - az egyik kék beszerzése több éves kalandos vállalkozás - , a híres hárfáról, a szabadságkiáltványról. Hol mit nézzünk a teremben . Picit elvonta figyelmemet egy sirály, aki direkt fotóztatta magát.
Aztán sorbanállás a könyvtárba jutásért, van itt népsűrűség… Szép a hosszúterem, a világ húsz legszebb könyvtára közé felkerült. Fotózás a hárfánál, látszódjanal a húrok…( Ha van időtök nézzétek meg a The Secret of Kells híres animációs filmet )
Ezután úgynevezett buszos városnézés , György korabeli házakkal, közben Gábor meséli milyen a négy szint beosztása ezekben, parkok… A Szent Patrik katedrális meglátogatása, mese a morc egyházférfiról  aki nem engedett be világi kórust, de később kezet csókolt a zeneszerzőnek ( Handel - Messiás ? ) , ez a morc esperes Swift a Gulliver történetek szerzője…emlékei, sírja, halotti maszkja láthatóak itt. Mozgalmas hely, van itt emléktábla Carolan-nak a vak hárfásnak, aki barokkosítva divatba hozta az ősi ír dallamokat; zenekari próba - a karnagy mindig elég hamar leüti - ; kívánságfa ; a természetvédők műanyag hulladékból alkotott sárkánya - sárkányfotó - ; a békejobb nyújtása végett megréselt ajtó ( Door of Reconcilation a Butler és FitzGerald család híres békülése 1492-ben ) és sok más szépség.  A kertbe épphogy benézünk, van aki a Spárt választja… busz a szállásra, az első vacsora, az első Guiness…A fáradhatatlanok még tettek egy háromnegyed órás sétát a környéken...
2.
Az irish breakfast bemutatkozik, az english-hez képest ( kolbász,tükör és főtt tojás, rántotta, grillezett paradicsom, főtt paradicsomos bab, gombácskák , piritós stb. ) van még itt néha sültkrumpli, és általában black és white pudding, ami nem puding, hanem hurka szerű készítmény . Majdnem minden ízlett is ( a rántotta porból van, az nem ). És még a gyümölcsök és az édesség… a napot megalapoztuk.     
Hosszú busz út jött Glendaloughba (Wicklow Mountains), közben megtudtuk:  milyen gondot okoz a hó, ha van;  a tőzeget 10 x 50 centis vékony lapáttal termelik ki ;  az a sárga virágú bokor, ami végigkísérte útjainkat , a tüskés  zanót ;  van még hanga (nálunk erika….bíbor illetve ibolya és fehér) ;  a fine,  a család 50-60 fő , a klán 500-50000 ,  nevelt fiúkat cseréltek a 12.sz-ig , tuah a törzs később innen a nemes vezérek, királyok akiknek a cipő bekötés kijárt;  4 (5) tartomány van :  Uladh (a mai Ulster), Laighean (Leinster), Connachta (Connacht) és Mumha (Munster). Az ötödik ötöd, Mídh (Meath) ; egykor Tara vára volt a központ a nagykirály székhelye ;  a kolostorok már az 6. századtól ápültek ; ismerték Izlandot, Grönlandot, Új-Funlandot ….
A célhoz közelítve Kevin királyfi került szóba, aki remetének állt, ismerte az állatok nyelvét, gyógyításokat és csodákat tulajdonítanak neki ( pl fűzfán alma terem?;...kezébe fészkelő rigó …) ( Később rákérdeztem, hogy azt a megkísértő leányt miért is fujtotta meg, de Gaborjan szerint ilyen nem volt…). Itt alapított kolostort a 6. században.
Glendalough-ban megnéztük a templomegyüttest, a temetőt, itt is volt mese az írek vallásáról ( találmányuk a purgatórium …) , az ír keresztről, a kerek toronyról  ( a kerek torony erősen emlékeztet a tavaly Grúziában látott négyszögletes Szván tornyokra !).... itt a 360 fokos film kísérlet, forgasd meg: … Majd túra következett 11 km ( az oda-visszajutással közel 16 ) az alsó és felső tóhoz és a piroson a tőzeges terepen ( néhol talpfa vastag gerenda-pallókon ) az ír ködben és ködszitálásban. Élveztük a táj hangulatát, bónuszként két szarvast is közelről kb. 20-30 méterről láttunk de homályosan a ködben.
Vacsi megint Dublinban a Hotel Rochestown-ban. A sportosak fittness-eltek, mi a még sportosabbak a viszkivel ismerkedtünk .
3.
Reggeli után felpakoltunk . Dublini séta következett, még a buszon ezekről hallottunk vezérszavakban:

 

    1. György korabeli házak ( Georgian architectureGeorgian Dublin )
    2. királyi főcsatorna
    3. kulcsos parkok, amihez Guiness jogot vett a népnek ( a tripadvisor 33 dublini parkot ad fel )
    4. nyáron hosszú a nappal 3h-23h
    5. dressz kód
    6. Kakás Jakab és a francia segítség
    7. kivándorlási hullámok
    8. ír keresztek
    9. oraniai felvonulás júliusban


ami a séta : érintettük a szállodát  ahol a helyi Blaha Lujza szavalt a teraszról, de addig addig húzta amig nem lett forradalom, mindenki hazament...ezután a Saint Stephen's Green park egy modern éhségszoborral a kapuban, majd a Nemzeti Múzeumhoz mentünk, a kapuban mesélt Gábor a tőzegmúmiákról és a kiállítások kincseiről. Egy kis rézdombormű az utca aszfaltján James Joyce nyomát jelzi, az Ullyses egy egy szereplőjére utalnak városszerte ezek a jelek... Na itt még bementem pisilni és leváltam. Az én utam az ír Whiskey múzeum és a Wax múzeum (panoptikum) előtt a folyópartra vezetett, majd átmentem a fél-penny hídon, a parton kicsit, a következő sétahídon vissza és be a kocsmautcába azaz Dublin kultúrális negyedébe. Mivel délelőtt 11 volt kevés a nép. A cél a "The Temple Bar". Bementem, kértem egy sört és bejártam az 1840-ben alapított helyet. Múltja messzebbre nyúlik - Sir William Temple (1555-1627) az ősatya - táblája kívül a falon, Bent egy belső udvarban az Ismeretlen Részeg szobra, majd Joice asztajához tettem le korsóm, az öreg egyik kezében sör másikban nyitott könyv. Hoztam egy The Temple Bar Telegraph újságot (reklámjuk). Aztán sietve vissza, de a kis utcákon kerültem egyet sok kedves utcai képpel a Merrion parkhoz, megnézni Oscar Wilde színes szobrát.  Ennyi fért bele...

Hallgassuk Molly Malone dalát, Dublin himnuszát, a szoborral nem találkoztam...

 

Busszal irány Belfast - Észak-Írország. ...

Közben egy megálló Monasteboice szép kelta keresztekkel a temetőkertben, Gábor részletezte a jelenetek tradícionális sorrendjét egy gyönyörű példányon , sajátos, gazdag kultúrája van.....

Belfast buszablakból. A webről ismert nagy hal, a Titanic hajógyára, néhány épület messziről (Albert óratorony, városháza, vár, múzeumok ) . A megálló a híres botanikus kertnél. Lord Kelvin. Hulladékellenes installációk.

Kaja a szállodában, majd az ígért séta egy 19.sz-i pubhoz a Crown (az élményért a linken a  képre kattints és mozgasd !) ( a tulaj megegyezett a rojalista nejével, hogy korona lesz a név, de a koronát a kocsma előtt a járdára tette, hogy rálépjenek....és ahol némi ügyeskedéssel mindenki be tudott ülni a szeparék egyikébe, alapos whiskey és guiness kóstolás után hazatértünk. (Szállás: Holiday inn Belfast )

crown.jpg

4.

Reggeli után a buszban hallhattunk arról mit nem láttunk a Belfast top-10 közül, egyet kicsit láthattok Robi fotói közt : a félig-meddig legális street-art-ot, azt a negyedet még most sem érintettük.....Az IRA története túl szövevényes, hogy felidézzem...

Glenariffnél rátérünk a tengerparti útra .....Kb. 2 óras gyalogséta - Carrick-a-Rede Rope Bridge (Kötél híd) következett, sétánkon kicsit láttuk a Rathlin-szigetet, tiszta időben elláthattunk volna egész Skócia partjaiig, és persze itt is sok a családi festékkódos birka.....A Carrickarede szigetre szinte mindenki átjött a 25 méter magasban 20 méter hosszban kifeszített hidon - Robi is végrehajtotta a daliás tettet. A híd eleinte csak két vastag kötél volt, egyiken lép másikat fog ... na ez lett volna izgalmas(abb). 

Ezután közepesen sok buszozás a Giant’s Causeway (Óriás útja) (causeway = töltés) , elmentünk páran egy letiltott ösvényen az "anfiteátrum" előtti lezárt kapuig, láttuk a "sárkányszemeket" (sötétebb zárvány a vörös kőben... majd eljutottunk a híres bazaltoszlopos képződményhez. Az oszlopok a 60 millió évvel ezelőtti vulkáni tevékenységnek köszönhetően jöttek létre, kb 36000 látható (UNESCO Világörökség) Bőséges sétával bejártuk. Itt is próbálkoztam gömbfotóval, közben szerencsésen ráültem az olvasószemüvegemre... Megnéztük az óriás Fin McCool történetét ( egy változat itt , szerintem pont ez ment a látogatóközpontban ).....

Ezután ismét buszra kaptunk, menet közben egy negyedórás fotószünet Dunluce rom erődítményéhez ( ahol egy ünnepi lakoma alatt leszakadt a konyha a tengerbe.

Ezután a busz szállásunkra hajtatott Derry (Londonderry) környékén.... A buszon szóba esett az i.e. 500 körüli kelták és a Hallstadt civilizáció kapcsolatáról versus Laténok, gallok ; .. szóba jött Robert a Bruce skót király és a pók legendája, a példakép póknak hetedjére sikerült elkészítenije hálóját, így a későbbi I. Robert hetedszer is csatába szállt ; .. szóba került Marconi és a híres távolsági   rádiókisérletei 1898-ban az Észak-Írországhoz tartozó  Ballycastle ill. Rathlin sziget  először a La manche-on később az Atlanti óceánon át (később ugyan Tesla perelte az elsőséget, illetve Popov-nak is volt korábbi bejelentése )... Whyiskey engedély (?).. Poitin - a házi szesz 40-90 fot, durva..... A hotelben a szokásos fogadás Katinál, majd vacsora és nyugovóra térés. (Szállas Best Western Plus White Horse - Derry)

5.

Hosszú buszozással indítottunk, Gábor szokás szerint elmondta a röviden nap programját és "tartalmas szórakozást" kívánt. Most tűnt fel, hogy ez mindennap volt/van; eszembeidézve Feritől az  "ez lesz utunk xedik és egyben lexebb napja"..... Majd mesélt még Derry-ről : Szt Kolumba kikötő ; rangsor : király > druida > költő > köznép ; tölgy ligetben kolostor, ez a druidák ligete, és a tölgy az uralkodó fafajta ; a 6. században a kolostorok a központok még nem voltak városok  ;  megint a kölcsön könyv másolata konfliktus ; 14. sz. londoni cégek Derryben ; szekér széles falak  ; kapuzárás Jakab király előtt ; " no surrender "  ; Orániai Vilmos felszabadít (?) ; újvilági kereskedés ; Londonderry név ; ...len ; ... nyomortelep ; ... katolikus ellenállás ; IRA... ; béke Nobeldíj ; .. zászló ellentét.   Majd észrevehettük hogy átjöttünk a köztársaságba - a leállósávot innen sárga szaggatott jelzi.   

Slieve League a képek szerint szép túra,

" Slieve Liege sziklái jóval magasabbak a nagyon ismert és felkapott Mohernél és egész Európa legmagasabb tengerparti sziklafalaihoz sorolják őket, teljesen egyedi és lenyűgöző látványvilágú természeti látnivalót alkotva."

Én csak a rövid útra vállalkoztam az Atlanti Óceán parti kilátópontokhoz. Modern tojás alakú műalkotások több verzióban, tényleg szép a kilátás a Cliffs of Bunglas-ról...látogatóközpont büfével szuvenírekkel...séta a hangulatos fogadóhoz The Rusty Mackerel, kint falnagyságú képek az egyik oldalon kocsmai zenélésről , bent hangulatos beltér , kakasfestmény a férfivécén , ír sörök és jó kaják - az enyém "Rusty Grilled Fillet of Spicy Mackerel" ... lassan mindenki befutott, a hosszutúra is ...kemények, de azért nem mezitláb járták a szerzetesek ösvényét...

 

A buszon szóba került az ír foci , István jóvoltából egy ízelítő - This is Hurling:

Persze volt egy kalandos mese ír foci kapcsán : Cu Chullain ( született Setenta ) a mítikus hős kisgyerekkori esete mikor bunyóval kivívta, hogy betegyék a csapatba majd a 75 tagú  csapattal közreműködésével legyőzték a másik 75-öt , majd átcsoportosítva 50-nel 100 at stb talán a végén egyedül a 149-et, persze neki transzban csodaereje volt , a hőmérsékletét is csak a harmadik vödör hideg víz csökkentette vissza normálisra . A mese szövevényes Cu Chullain életéről, volt itt  kovács lakomája akinek megölte óriási kutyáját majd beállt kutya helyett stb. - végre találtam, itt egy  magar verzió........ Sok téma volt még a buszon:  az ír/kelta foci és a hurling (kéz vagy ütő ... itt egy video az ír fociról is )  ; a pontörömről ; Puskás és Jackie Charlton , emblematikus meccs 0:2 a negyedik percben de a végén 4:2 a magyaroknak Dublin 120.000-es stadionjában 1993-ban  ;  ...... volt még : ír nyelv ; burgonyavész ; kivándorlás ; zárványok ; ... nap év és hold év ( 7 évente +1 hó ) ; fili (??) büntet : szatíra > ragya, kéz leszárad ??? ... dalok rendje ... Donegal az idegenek városa Dún na nGall , dán és viking mult........egyetemeken az ír nyelv felvételi feltétel , a U2-s Bono ezért lett inkább zenész.... Guiness divatba hozza a kocsmazenét ...

Útközben, mintegy meglepetésként rövid megálló Yeats sírjánál egy templom temetőjében (Drumcliffe Church), saját alkotású sírfelirata: "cast a cold eye on life, on death, horseman, pass by." ( egy igazi jó fordítás elkelne ide ) .. Gábor Yeats életéről és az ír irodalomról mesél...

Így értünk végül szállásunkra . Sligo - Glasshouse Hotel , közvetlenül a rohanó folyó partján, a bár panorámaablakokkal...fogadás, vacsi, kis esti séta a hangulatos belvárosban, Yeats stilizált sovány modern szobra.....Kornélék beültek egy zenés helyre...

6.

(04.12.)  Connemara np. ; Kylemore ; Galway

"Ez az egyik legérintetlenebb része Írországnak. Valódi csodaország a természetjárók számára, vidékei a tengerparti tájaktól a mocsaras lápokon át a zord hegycsúcsokig nagyon változatosak. "

Hosszú buszozással indul a nap, a rövid programismertető és a tartalmas szórakozás kívánása után Gábor ír zenét tesz be...Történetek:

Grace O'Malley.  női klánvezér, királynő, kalóz 16.sz., ellenfele I. Erzsébet királynő szimpatikusnak találta, nem végezték ki. Warrior Women

kalozlany.JPG

West Port.... itt megáltunk pisiszünetre és rövid fakultatív körülnézésre...itt van a Matt Molloy's Pub - kocsma a Chieftains   fuvolásának helye, ha szerencséd van együtt zenélhetsz vele itt. .. Kívülről láttuk, ilyen korán zárva...Hallgassatok bele !

St Patrick zarándokút...mezitláb...az emberek szívét rágják a bűnök...lények nyugat felől...Patrik felébred, pássztorbotjával megijeszti őket, azóta ritkák a sárkányok.... Más : démon pisilt a sörbe, de Patrik újra odacsapott, azóta jó a sör ( ez tetszett ! )...És a purgatóriumi idegenvezetés...

Lough .... fény isten ...

Tizenkét tű hegység - 12 törpe, hónapot segít (??)

Galway egyetem, amelyet 1846-ban alapítottak Viktoria királynő látogatása tiszteletére,...népzene, tradícionális ír zene diplomát is ad...

St Brendan mitikus sziget.... Kolumbuszt megelőzve az ír szerzetes amerikába jutott a 6. században...

Tőzegre épült utak, nincs fagy...

Killary fjord (kikötő ?) ....itt láttuk a "hal erőművet" - hosszú osztriganevelő.... kis fotószünet a boszorkányfáknál..... Leenaun .... Connemara

Shannon amerikai reptér, ahol Joe Sheridan a mixer kitalálta az ír kávét

Ahogy a program ígérte eljutottunk Kylemore-ba, ahol a tó partján várt a neogótikus-romantikus várkastély és egy bencés apátság (egy része ma leányiskola ?) , korhű bútorokkal berendezve, látogatható szobákkal, Átsétáltunk az Europa Nostra-díjas botanikus kertbe... gyönyörű virágok, dülleszkedő vörösbegy, melegház és 7 régi üvegház helye, az intéző házát belül is, előtte száradó tőzegtéglák - talán még fűtésre  ... és vissza a neogótikus norwichi katedrális (?) kicsinyített másához, melyet  Mitchell Henry szerelme , felesége  Margaret emlékének épített. ...Volt még idő egy apple-strudelre...

Továbbutaztunk a Lough Inagh partján kanyarogva,  késő délutánl, Galway-be érkeztünk. Kis séta a városban és a folyó mellett...utcazene, belvárosi forgatag., gyönyörű kocsmák.... a Lynch ház és a halálfejes Lynch Window  története - a népszerű James Lynch FitzStephen saját gyerekét , aki szerelemféltésből ölt meg egy idegent , akasztotta fel , mert senki más nem vállalta - így nemcsak a purgatórium, a lincselés is ír találmány ( névazonosságon alapuló legenda )......villám-sör. ..Közeli szállás, vacsora.

7.
Reggelit követően egész napos buszos-hajós kirándulást tettünk az Aran-szigetek.legnagyobb tagjára, az Inishmore szigetre. Már az odaút a hajóval élmény volt ... a kapaszkodó személyzet műanyag zacsikat osztogatott speciális célra. A szigeten két kisbusz várt minket. felkerestünk egy ősöreg temetőt kápolna romokkal, majd a Dun Angeus erődítményét , melyet csar félkörben kellett falakkal védeni, hisz közvetlenül a magas sziklapart mellett épült. Itt esett meg Péter sapka-kalandja, ami pekerül szép emlékei közé. Sok fotó... A sziget keleti felén láttuk a kőfalak kiterjedt hálózatát amit az egykori mezőgazdasági termelés miatt hoztak létre ( ebből keveset láttunk, főleg birkák és kisebb részben tehenek illetve lovak kapták meg a parcellákat.) ... Láttunk őrült lányokat meztelen combbal a hideg, szeles időben, nem tudjuk végül vízbe is merészkedtek-e. A hajó visszaindulása előtt a kocsma dugig... Távolabb találtam egy egyszerűbbet, ahova befértünk egy idősebb úr asztalához, nagy hárfa dísz a Guiness csak előtt, Paddy whiskey.... A hajó visszafelé sima út volt, dobálás nélkül, István képein csupa mosolygós arc...                              -----------------------------                                                                                                                                             A buszban kaptunk infót bőven pl: a gyűrűvárakról, amiből Gábor Velem mellett is tud egyet ... más magyar vonatkozások : vaskori halomvár a tihanyi parkoló területén, bronzkori a tihanyi Óvár ill. kálvária helyén...eraviszkuszok  magyarországon a rómaiak előtt  ...Doyle klánok (????)....St Edna 6.sz-i tanító...St Benan a szép arcú és énekű St Patrick tanítvány akit marketing okokból vitt magával és a szépassszonyok megtértek .... Cromvell gaztettei ... a 19. sz-i ír nyelv kultusz - Lady Gregory a központ, aki  Yeats-szel színházat is alapított ( számos történettel ) ... Hajó faggyúzott marhabőr bevonattal, később útközben javítható kátrányos vászonnal ....show hide sink (???) ... talajnyerés receptje: homok a mészkő repedésbe + hínár + trágya amit pótolni kell.... krumpli, répa , káposzta .... madártojás .... ajánlott színdarab: A Kripli...ajánlott (komoly)zenekar a Clannad....

8.

(04.14.): Moher sziklái

A hosszú busz úton Gáborján történetei: 

Lady Gregory - mesegyűjtés, istenek és hősök, kitalált színpadi ír nyelv ; 1894 dublini előadás

Dunguaire kástély mellett haladunk - Martello tornyok "365 (!) fokos kilátással

Ullyses  ;  Joyce elment ide, kalandja egy lövöldöző angollal ihlette

Synge -  Aran szigeti napló ( The Aran Islands ) ; A nyugat hőse ( a kocsmába érkező állítólag kettéhasította az apja koponyáját ezért tisztelni kezdik, amíg a másik oldalt meg nem ismmerik ) ;  Szirti lovasok... 8 darab 4 év alatt ... bojkott ?

Noisi meséje

Burren sziklás vidéke mellett haladunk : növényritkaságok, cseppkő-barlangrendszer, dolmenek ; hermelin

Az óriás ír jávorszarvasok a jégkor után nem tudtak megfelelő növényeket enni, a hatalmas agancs csontritkuláshoz vezetett .

szerelmes borzok ( ennek az oldalnak érdekesek az oldaldobozai )  ? , nyúl nagyhatalom ?

tengerparti köves táj ; kerek tehénetetók , négyszögletes itatók ;

egyéni pulóverek, hogy felismerjék a halott halászt - ez aztán divat lesz ; szép kő építése (?)

Moher sziklái - a látogatóközponttól önnállóan mehettünk, kb 3 óra séta jó sok fényképezéssel...

"Az óceánba meredeken alázuhanó Moher sziklák Írország az egyik leglátogatottabb természeti csodája, ahol rengeteg védett madár fészkel."

Philip Holland a tengeralattjáró feltalálója ( a tengeralattjárók története )

az első ír vizerőmű helye mellett megyünk,

Willie Clancy híres dudás, 10 napos fesztivál 100.000 ember ! , tanítás

kocsmatörvény - 23h ill. 23:30h - Paddy a rendőr kéreti magát

a hárfa húrjai  ( sírás - nevetés - álom ...illetve: tavasz - rövid árnyék - napnyugta )

szenegáli zenészek Szöulban ír zenét játszanak

River Dance - Flatley fuvolista is ... ...step <-> legényes ; bodhran dob a gonosz elűzésére (egy bodhran szoló itt ) ; ökörszem fiúk (mint a kotyolók Vas megyében ) - küszöb alá ökörszem, ha nem adnak.... , madarak királya ....

régi tornyok az út mentén

Limerick - Viking alapítás , Dahlisi klán leölte őket , Cashel szikla ; Brian Boru kalóz majd főkirály 1014 - egyházi korona is.

Adare  városka - itt picit kiszállunk - trinitárius gót templom, bent virágvasárnapi díszek és illat  , (mű)népi falu  ; motoros találkozó

Ír zene a buszban

Killary - Victoria - Thackery ????

Szállás Killarney szélén, pazar vacsora, fiókba épített hajszárító

Este : ír zenés sztepptáncos est, a laza dobos a közönség soraiban valakinek az ölébe ült, minden táncos valamilyen bajnok volt, művetélkedés a steppesek között, az egyik a közelünkbe gurított asztalon is járta...

 

9.

(04.15.): Muckross HouseRing of Kerry

" a Kerry-gyűrűn, Írország délnyugati partvidékének egy nagy félszigetet jár körül, és a Brit-szigetek egyik legszebb panorámaútjának számít. A hegyek, völgyek, tavak és a vadregényes tengerpart hatását fokozza a dús vegetáció, mely a Golf-áramlás rendkívül erős hatásának köszönhető."

Eső....Muckross kastély, bent tilos fényképezni, annak aki érti (piktogramm is van...) , sünhámozó és sok más érdekes tárgy, a végén nagy szuvenírbolt, elcsábultam pl. a ír manós csokibetükből kirakható név ; szép park is van, de mint mondtam esett...

Ring of Kerry ; a busz csak egyik irányba teheti a kört.....

"A Szigetlakó" ;

Hopp egy városka koronázott kecskeszoborral, sajnos csak buszablakból, a kép sem lett jó, de íme az utánanézés: Killorgli - Puck King és van Puck Fair, ahol a vásár tetõpontját egy vadkecske királlyá koronázása jelenti.

Waterville magállás .....Chaplin ; szobor, faliképeken, kirakatokban, még szemétkosáron is, mindenütt. Lebuktam. A teljes Chaplin történetet átaludtam a buszban. Pedig idősebb korában 10 évig is itt nyaralgatott a Butler Arms-ban, és történet is van hozzá....

A Murphy's sör is finom, Erikáék is befutottak egy ír kávéra...Esőben várjuk a sofőrt, majd továbbhajtatunk.

Sneem - egy kisvárosi megálló, focista és más sportolók szobrai, egy szakállas bácsi kecskével ücsörög a főtéren...( úgy látom a weben Ő egy helyi nevezetesség : Man With His Goat in Sneem.).... híd a sziklák közt rohanó Sneem folyón....A kocsmában pedig Kati örömére a Women irányítótábla így egészül ki:

Men to the Left because  Women are always Right ! ( és még felkijáltó jel is van....?!?) 

women.jpg

Egyre ködösebb az út, megálló a Ladies View-nál, megyünk egy vízeséshez (Torc Waterfall).

leprechaun-pot-gold-81752.gif

Na ezért voltak a zöld manós történetek Gábortól, itt elvarázsolt zöld minden, a fák törzse is teljesen, tényleg várja az ember, hogy egy csalafinta leprechaun elépattan. Esőkabátos csoportkép a vízesésnél, és már megyünk is, pedig azt az üst aranyat nem kellett volna otthagyni.

Vacsoránál végre megkóstolhattam az ír pörköltet ( irish stew ), ízlett.

porkolt.jpg

 És este még séta a kisvárosban, és beültünk csopotban olyan tizen egy zenés kocsmába is, egy sapkás gitáros volt ír és kommersz slágereket nyomott pl a Tom Jones-os Delila. 

10.

(04.16.): Cashel-szikla – Kilkenny

Cashel sziklája, Írország Akropolisza. A 60 m magas sziklán található épületegyüttes 1000 évvel ezelőtt királyi székhely volt. Mára a nagyszerű romok maradtak meg (kerek torony, katedrális, Cormac-kápolna, érseki palota, Szt. Patrik keresztje). "

Remek az együttes látványa távolról is...Három kor építményei, legöregebb a kerek torony, a ketedrális meg úgy épült, itt kivételesen, hogy az elődjét a kápolnát meghagyták. Érdekesség kb 15 fok eltérés a falak között, pedig mindkettő keleti tájolás - a mérés ennyivel pontosabb lett... ;

Kilkenny városka következett ; vaj-árús utcácska - a szagok miatt elkülönített;  Városi séta Gábor vezetésével, városháza, börtön, sörgyár ( Kilkenny helyet...Smithwicks ); katedrális fakultatív, én a toronymászást választottam...  Ezután többen visszamentünk a boszorkányos sörözőbe amely 1325-től funkcionál - vörös sört kóstolni.

"Dame Alice Kyteler a 14. századi Írország befolyásos nője volt, akinek hatalmát sokan elismerték, még többen azonban irigyelték – ez utóbbi vezetett az ország első boszorkányperéhez. A gazdag családban született Dame Alice négyszer volt férjnél, egy sor vállalkozása volt, közülük egy az 1323-ban megnyitott fogadó. Mikor negyedik férje megbetegedett és meghalt, rokonai a nyomortól tartva azt kezdték terjeszteni az özvegyről, hogy boszorkánysággal ő maga ölte meg férjét....."

 

Menetben tesztkitöltés, ki-hogy figyelt az úton..

Elfoglaljuk a szállásunkat Dublin repterének környékén, vacsora....Holtversenyben Robival nyertem a kvizt, 9 pont ( nem tudtam melyik országok a legnagyobb Guiness fogyasztók :-(  ). A hatlyukú furulyát választottam, de azóta sem siketült rendes hangokat kicsikarni, pedig ott Gábor trillázott egyet. Vettem tőle egy Bran CD-t. Tír na nÓg - tündérzene. Ezalkalommal dumcsiztunk is picit, különleges egyéniség.... és vége, holnap hajnali kelés...

 

11. (04.17.): Utazás.....jegyzet nincs, hazaút

 

=================================
Képeim az ír úton.
=================================


 
====================
és egy video ami majdnem pontosan a mi utunkat járja ( ami mutatja az utazási társaságok kaptafáit , amivel mi gazdagabbak vagyunk ennél: Gábor meséi és a kellemes társaság az úton !!!! )

 

 

 

 

=============================

Írországi kóborlások : Robi trackjei - összefoglaló

robitrack.JPG

 

 =================================================

 

 

Még egy pár link amivel jártamban keltemben...:

a burgonyavész rejtély

a kerek várak "tündérerődök"

a kelta vándor blog magyarul és cikkeik térkép szerint

 =====================

István ajánlotta linkek:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Glendalough (2. nap)
https://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%93ri%C3%A1sok_%C3%BAtja (4. nap)
https://en.wikipedia.org/wiki/Slieve_League (5. nap)
https://en.wikipedia.org/wiki/Connemara (6. nap)
https://hu.wikipedia.org/wiki/Aran-szigetek (7. nap)
https://hu.wikipedia.org/wiki/Moher-szikl%C3%A1k (8. nap)
https://en.wikipedia.org/wiki/Ring_of_Kerry (9. nap)
https://en.wikipedia.org/wiki/Rock_of_Cashel (10. nap)

A bejegyzés trackback címe:

https://turaszakik.blog.hu/api/trackback/id/tr7114774346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása