Az ajánló .pdf formában itt: ajánló levél.pdf ( ott több a kép mint az itt közölt valtozatban )

Kedves túratársak!

 

A jövő évi ausztriai túránkat szeretném figyelmetekbe ajánlani. Nyolc naposra tervezzük, augusztus 29 és szeptember 5. között.

Szállásunk Embach, Pepinél, kétágyas szobákban félpanzióval (egyágyas elhelyezés felárral). Akik már voltak ott velünk, azoknak nem kell bemutatni csupaszív vendéglátónkat. Ő is emlékszik ránk. Reméljük, most is kapunk este programokat. Tanulhatunk jódlizni és lesz gitár-, harmonikazene és tánc, többféle mulatság    (bónuszlink - a szerk.). Egy éjszakát Cesky Krumlovban töltünk, a centrumban 2-3 ágyas szobákban, itt az ellátás csak reggeli. Így az estét a csodálatos városkában mindenki szabadon töltheti el.

A túraprogram még előzetes, változás lehetséges. Egy napon többféle program is lesz. Akik sok nagy, magashegyi túrát szeretnének csinálni, azoknak rengeteg útvonal áll rendelkezésre Embachból és a szomszédos Raurisból is. Akik több látnivalót szeretnének, azoknak – esetleg fakultatív módon – kínálunk jégbarlangot, vízesést és egyéb szépségeket. Igyekszünk a konkrét programot az igényekhez igazítani.

A részvételi díj előzetes becsléseink szerint 100.000 forint, amely az árfolyam és a létszám függvényében változhat. Tartalmazza a szállást, a felsorolt ellátást és a belépők nagy részét.

Aki szeretne részt venni a túrán, az a november 15-től (a közgyűlésen) december 11-ig jelentkezhet 15.000 forint befizetésével. Egyidejűleg választania kell az alábbiak közül és ezt feljegyezzük:

  1. Fel akarok menni a Hundsteinre gyalog és ott akarok aludni matracon.
  2. Csak akkor akarok a Hundsteinen aludni, ha legfeljebb 600 méter szintkülönbséget kell megtennem, a többit vagy felvonóval vagy autóval lehet leküzdeni.
  3. Nem akarok a Hundstein tetején aludni.

A válaszok alapján alakítjuk a programot.

 

Az alábbi terv az „A” túráé. Ahol egész napos túrák szerepelnek, ott a „B” túrásoknak alternatívaként kisebb túrákat és több látnivalóból válogatunk.

  1. nap – utazás a Rauris völgyéhez. Kisebb megállók, látnivalók.
  2. nap -  túra a Rauris környékén vagy a világ legnagyobb jégbarlangja Werfennél
  3. nap – Kitzlochklamm 3 órás szurdoktúra, majd túra a Hundsteinre 2170 méter magasra, ahol 360 fokos a panoráma. Terveink szerint ott is alszunk, megnézzük a naplementét és a napfelkeltét.   Vagy Kaprun környéki víztározók.
  4. nap – lejövünk a Hundsteinről és kirándulunk a Grossclocknerhez.
  5. nap - Salzburg és környéke – akik már voltak velünk, azoknak új programok, esetleg kirándulás, akik most vannak először, azokkal ismétlünk egy kicsit.
  6. nap – Európa legnagyobb vízesése, Krimml, – kisebb-nagyobb túrák
  7. nap – utazás hazafelé, Passau városnézés , Cesky Krumlov városnézés és szállás.
  8. nap – Cesky Krumlov színház megtekintése (világszám) majd utazás haza – Krems és Kreuzenstein vára

 

Hundstein csúcsa – körpanoráma 2170 méteren

Az itt látható turistaházban lehet megszállni, de matracokon kell aludni! A látvány (naplemente, napfelkelte) viszont biztosan megéri!

hund.JPG

A werfeni Eisriesenwelt  -  világ legnagyobb és leglátványosabb jégbarlangja

jegbarlang.JPG

A barlang bejárata 1644 m magasan van a Tennengebirge sziklái között. Két lehetőség van feljutni a barlang bejáratáig: egy komoly gyalogtúrával vagy felvonóval.  A barlangtúra kb. 150 méter szintkülönbséget jelent. A barlangban villanyvilágítás nincs, karbidlámpa és égő magnéziumcsík ad megvilágítást. A túra a jégbarlangban mintegy 70-80 perc. A látvány minden képzeletet felülmúló, egy igazi mese jégbirodalomban járhatunk.

 

Kitzlochklamm - bizarr sziklaalakzatok

kitzloch.JPG 

Vadregényes szilkasszurdok, melyben a Rauriser Ache töri át magát. Kellemes nyári kirándulást biztosít a kényelmes, biztonságos falépcsőkön és létrákon. A teljes túra mintegy két óra hosszú.  Igazán üdítő a séta zubogó vad erővel a sziklák között robogó vízfolyam mellett, víz vájta sziklák között.   

 

 A Kaprun környéki víztározók – itt van Európa legnagyobb nyitott felvonója

       Kaprun.JPG

Fantasztikus élményt nyújtanak, hiszen a lélegzetelállító látványt a csúcstechnikával ötvözik. Az idelátogatók megismerkedhetnek, hogyan állítanak elő az víz erejével tiszta elektromos áramot.

Busszal, és Európa legnagyobb nyitott felvonójával lehet eljutni a legkörnyezetbarátabb módon Mooserboden-Stausee-hez (2.040 m). A rendszeres idegenvezetés során bemutatásra kerül, hogy mi zajlik a duzzasztógátak mögött.

A Jég, és áram” élményvilág Múzeumban a Mooser és a Drossen duzzasztógát falai között megtudhatjuk, mit kell kibírnia egy gátnak, és hogyan őrzik azt.

 

Krimml - Európa legnagyobb vízesése

Teljes magassága 380 méter. Kényelmes 4 kilométeres sétaút vezet fel végig a víz zuhatag mellett, összesen 4 kiépített kilátóval. A Krimmli vízesés alján a óriási robajjal beérkező víztömeg, közelről szemlélve minden érzékszervünket megérintve csodás élményt biztosít, látványával, hangjával és a mindent ellepő vízpermetével. 

Krimml.JPG

 

 

               

Salzburg   - A világ legrégebbi fennmaradt kötélvasútja (Reißbahn)

Salzburg.JPG

A város Európa egyik legszebb térsége. Ezt ismerte el az UNESCO 1997-ben, amikor a Világörökség részévé nyilvánította a salzburgi óvárost.


Salzburg nem mérete miatt, de mégis világváros. Játszi könnyedsége teszi egyedivé. Az Alpok északi szélén fekvő, varázslatos barokk város, a vár sziluettjével, a dóm és a templomok tornyaival már régóta az UNESCO Világörökségének része. Olyan híres, hogy látnivalói a világ legismertebbjei közé tartoznak. A várost gyakran Mozartstadtnak is nevezik, hiszen itt született és rövid életének több mint a felét itt is töltötte Wolfgang Amadeus Mozart.


A salzburgi óvárosban sétálva szó szerint lábaink előtt hevernek a látnivalók: a Residenz (egykori uralkodói rezidencia), a Glockenspiel (Harangjáték), a dóm, a Franziskanerkirche (Ferencesek Temploma), a Mozartplatz, a Pferdeschwemme (egykori lóúsztató), a Hofstallgasse (valaha az udvari istállók utcája), a Szent Péter Kolostor. A Festung Hohensalzburg Közép-Európa legnagyobb épen maradt katonai építménye.


A városban és a környező településeken számos kastély díszeleg: a Mirabell-kastély Márványterme kedvelt esküvői helyszín, a kastély kertje Salzburg egyik legszebb és leggyakrabban fotózott látványossága. A város déli részén található hellbrunni kastély nyáron csodálatos szökőkútjaival, télen bájos adventi vásárával csalogatja a látogatókat. De a környék kastélyai, a walsi Schloss Klessheim, a Schloss Leopoldskron vagy a mesés parkjáról is nevezetes aigeni kastély is mindenképpen megér egy kirándulást.

 

Passau a Dreiflüssestadt („három folyó városa”)

Passau.JPG

Duna, Inn, Ilz játékának sajátos elegyéből kialakult Passau az óváros, és a kanyargós utcák összjátékából született hangulatnak köszönheti rendkívüli szépségét. Ebben a 700 éves városban főleg kereskedelemmel foglalkoztak, és a jómódú kereskedők igényei igen nagyok voltak, iskoláztatták magukat, és pezsgő társasági életet éltek.  

Magasan a város felett fekvő Veste Oberhaus a város történelmének egyik impozáns mesterműve és egyben Passau nevezetessége. Nagyszerű kilátás nyílik innen nemcsak az óvárosra, de a hármas folyótorkolatra is.

A régi városháza egykoron titokzatos hely volt, ma pompásan díszített lenyűgöző látványosság. Csakúgy, mint a passaui Szent István-dóm, a világ legnagyobb templomi orgonájával.   

 A Niederburg kolostorban nyugszik Szent István királyunk felesége, Gizella.

 

Cesky Krumlov Moldva folyó kettős kanyarulatának partján, 1992-től  a Világörökség része, különleges, ma is működő barokk színház

 CKrumlov.JPG

 szinhaz.JPG

A környéken már a kőkorban is éltek emberek.  

A várat 1250 előtt kezdték építeni. A gazdag Rosenberg család uralkodásával a város virágzásnak indult, a 16. századra már fényes reneszánsz város és kastély volt.  A Rosenbergek egészen 1601-ig birtokolták, ekkor a felhalmozott adósságok miatt kénytelenek voltak eladni azt II. Rudolf német-római császárnak. Több tulajdonos után a Schwarzenbergek  birtokolták a várat egészen a második világháborúig.  A krumlovi vár Csehország második legnagyobb vára.  

 Egyedülálló látványosság a jó állapotban fennmaradt és azóta fel is újított barokk kastélyszínház, amihez hasonló csak néhány van a világon. 1776-ban építettek, akkoriban egészen modern díszletmozgató mechanikával, ami a mai napig is működik. Több darab eredeti jelmezei is fennmaradtak. A színház látogatható, de évente csak három előadást tartanak, ilyenkor barokk operát adnak elő mesterséges, gyertyafényt utánzó világításnál.

A város egyik jelképe a kör alakú vártorony. Az 54 méter magas, hatemeletes torony az alsó vár belső udvarán található. 

A Rosenbergek jelképe a rózsa mellett a medve volt.  A várban a 16. századtól tartottak medvéket, először az udvarban volt ketrecük, majd a 18. századtól kezdve a mai napig is a várárokban tartják őket.

 A várossal egyidős a sörfőzés, a 13. századtól kezdve folyamatosan működött sörfőzde a városban. Az Eggenberg család 1625 és1630 között – miután a birtokába jutott a város – sörgyárrá alakított egy folyóparti épületet. Ez azóta is, megszakítás nélkül sörgyárként üzemel. A Schwarzenbergek 1719-ben modernizálták és barokk stílusban építették újjá. A kommunizmusban államosították, de 1991 óta ismét magántulajdonban van az Eggenberg sörgyár.

 

Burg Kreuzenstein – a mesekastély

mesekastely.JPG

 

Írásos első említése 1115-ben történt.  A jelenleg látható várat 1874-1907 között építtették újjá, hamisítatlanul középkornak megfelelő stílusban, a román és gótikus építészeti megoldásokat alkalmazva.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://turaszakik.blog.hu/api/trackback/id/tr924892571

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szkubu 2012.11.08. 20:43:12

Lecseréltem a docx-et pdf-re, van aki az előzőt nem tudta nyitni...Eggenbergek Swarzenbergek és egy barlangnyi jég a sörükhöz - ez ám a program...Szkubi.
süti beállítások módosítása