pontadapied.jpg

09.11.

Délutáni indulás...Mindenki megjött (35-en) , az elengedhetetlen csoportképek elkészültek, becsekk, várakozás, hosszú séta a nedves aszfalton és már indulunk is. A kaland megkezdődött:

- Ha van orvos a fedélzeten... volt nekünk is , szerencsére nem kellett segíteni, az oxigén megoldotta.

Több mint háromórás repülés, a WizzAir merevüléses gépén. A magyar pilóta szűkszavú, de megtapsoljuk, hisz szépen letett. Vera, idegenvezetőnk velünk utazott, így leszállva sínen voltunk, vagyis buszon. Paula repít. Ki se csomagolunk , állítólag közel a tenger, nem keressük, horpasztunk.

( Vaqu foto 1/1 )

09.12.

Irány Obidos a ginja-város ( meggy pontosabban meggylikőr ). Verától tudjuk, bár lesz ez máshol is, jobb itt beszerezni . És van az a csokis változat, na hát az... Nézzétek a házakat : sárga csík , kék csík és tuti nincs rontás.

A parkolónál hosszú római vízvezeték. És rögtön a sétáló utca. A jellegzetes portugál csecsebecsék : kakas , képes csempék minden módon, parafa tárgyak. És a dzsindzsa kóstolók, persze nem ingyen, de muszáj... "Drink a Ginja, eat the Cup" ... merthogy csoki a pohár. Rafinált. De a hangulat máris elkapott, telitalálat első napra.

Azért templomba is benézünk, az első kékcsempés templombelső fotók ... Egy kis utcai zene ... elengedjük a lovaskocsit...virágfa fut fel több ház oldalán... a másik templomban könyvtár ?! ... a fürgelábak elsietnek a várba, uccu fel a falakra, rövid az idő. Visszafelé már mindenkiben megérlelődött: ginjá-t veszünk izibe, míg sorban állunk megtudjuk a csokis felrázva nem keverve...

ginja.jpg

( Vaqu foto 2/1 )

Futás. A lovag búcsút int. Irány Alcobaca ( a második alatt accent , ígyhát ejt: Alkobasza ). Vera mesél, a rafkó szerzetesek a kolostor konyháját a két patak összefolyására építették, vízre és halra nem volt gondjuk. És a másik: Dom Pedro I ( I.Péter portugál király a "kegyetlen" ) még trónörökös korában első rákényszerített felesége halála után elvette titkon udvarhölgyét Inezt aki kasztíliai volt ( 4 gyerekük is volt ?!) mivel apja IV Alfonz tartott a befolyástól, megölette Inezt. Öri-hari. Háború a papával. Mikor király lett bosszút állt, kivégeztette a tetteseket, utólag törvényesítette az Inezzel kötött házasságot akit ünnepélyesen újratemettetett. Magát is ugyanoda az alcobacai kolostorba temettete, úgy , hogy feltámadáskor az első akit meglátnak a kedves legyen. 

Gyors átvágás a belvároson. Kis park szoborral, néhány szép csempekép...Irány a kolostor-székesegyház. Impozáns méretek.  Letisztult gótika. Hm...a két sír egymással szemben a kereszthajó két végén, ha szépen felülnek ledobva a szobrukkal és kőangyalokkal díszített tonnás szarkofágfedelet akkor egymásra néznek. A feltámadás sasszemet ad, ez jó hír. Fotózás ezerrel. A szarkofágok a templommal ellentétben dúsan faragottak, érdekes jelenetek, tartófigurák...Húsz perc szabadidő a városra, nekünk egy sörre élég a porcelánbolt mellett...

( Vaqu foto 2/2

Irány Nazaré. Először fentről, a hely ahol Vasco imádkozott útja előtt.. Potrugálos kőkereszt jelzi, és a kis kápolna. A kilátás a tenger és a város felé pazar. Csoportkép. A nagy templom előtt traktor felvirágozva. Bent szép azulejo falak az oldalhajóban...Fejmosás...ha mindenhova bemegyünk nem jut idő az érdemesebbekre, lesz itt templom elég...Buszra fel és le a partra. Üzletsor, mint minden tengerparti városban...de szemben a parton néhány halászcsónak, és a halszárítók. Szabadidő, végre. Ott a látvány a fenti kiugró sziklákkal, megvan, onnan néztünk le... Az óceán hullámai hívogatóak egy kis lábvizezésre...Félbarna fiatalember walky-talky-val, ellenzi a dolgot: - Do You know what this red flag means ?! .... na jó, elsétálunk. Mi ez ? Minden kocsmában ismerős ? Néhanyan halételeket is kóstolnak...Buszra fel irány a szállás - Portó . Vacsi körasztaloknál, oppá folkloóh-műsoh is van, és a mi fotósonk máris a forgatagban fergeteges videót forgat. Mai finálé: koccintás a tengerparton.

( Vaqu foto 2/3 és 2/4 ; Szkubuék foto 1 )

Az első két nap - Vaqu-film

 

 

09.13.

Eső. Portó városnézés. Erőd a vízparton futólag, kis bekukk az udvarába. Buszos kör a városban az esőben. Újságoslegény (szobor) könyököl a levélládán. És jön a pályaudvar, maga a csoda. Több mint csempemúzeum. Remekszép jelenetek kékben, és fent egy kicsit sárgában is. ..Az esernyőárusnő harsányan kínálja portékáját. Irány a katedrális; főleg bentről, mert kint folyton esik. Pedig a kilátás is szép lehet. Később egy átriumos plázában találunk menedéket, ez is teszik, úgy látunk házsor homlokzatot, hogy itt nem esik... Kényszerszabadidő. Bianka szendvicset vesz, mert a spanyol kicsit sem hasonlít a portugálra... vagy mégis ?

( Vaqu foto 3/1 )

A tőzsdepalota a következő állomás. Nem kicsi, pedig fél tőzsde, a lisszabonival tett ki egy egészet... most már inkább iparkamara. A hatalmas üvegtetős aulában emberél magasabb pezsgőspohár, csak egy, nuku koccintás. Termek sora...Intarziás asztal lapja tükrözi a sokágú csillár fényét, szörnyecskék egy kárpitozott pad karfáján. De a csoda itt a mór terem. Látni kell !   

( Vaqu foto 3/2 )

A következő program: hajókirándulás Portó folyóján a Dourón egész a tölcsértorkolatig. Nem kóstoljuk meddig édes, honnan sós a víz. Gyönyörű kilátás a hidakra, városra. Portó a hidak városa... habár a belváros a világörökség része. Az egyik hidat Gustave Eiffel tervezte. Node céllal jöttünk , a cél a másik parton vár. A híres portói bor. Édes és cseles, hisz borpárlattal tupírozzák. Hordó hegyek. A bortrezor kincseket ér, van itt 1868-as évjárat is. Három pohár a mustra, bár amott Laci vagy tizet ölel át. Nem csoda, hogy jókedvűen száll buszra a társulat. Este megint ott a móló azokkal a felcsapó hullámokkal. Kornél a bátor szembeszáll...Kornél a vizes hazasiet...

 

( Vaqu foto 3/3 és 3/4 ; Szkubuék 2 )

Vaqu film:

 

 

09.14.

Elhagyjuk Portót, irány Guimaraes Portugália bölcsője, valamint világörökség ( de ezekről majd később mesél Vera ) . Ami a címet illeti: Alfoso Henriques herceg (aki itt is született) itt kiáltotta ki Portugália függetlenségét és deklarálta magát királyának I. Alfonso néven 1109-ben. De voltak itt régebbi történetek is az ország közepének mórtalanításáról 868-ból, ide datálva az első portugál grófságot, és, hogy ez volt az első portugál főváros. De ez csak majdnem világos, lesz majd minek utánaolvasni....A mese után meg is nézzük, elébb a várat, a falakat végigjárva, végigfotózva, lenézve az ostromgép imitációra, kinézve a harminc körüli kéménnyel rendelkező hercegi palotára. Majd a szépen rendbeszedett reneszánsz?  belvárost járjuk. Árkádok alatt a főtérre. Na ezt hogy hívják: négyszög alaprajzú gótikus pavilon a téren alatta kereszt. Benézünk a templomba, öltöztetett madonna az oltárhelyen, a "lépcsős emelvényen"... kerengőre itt csak pillantás. Kis szabadidő, séta, érdekes szentély fülkécskék... Ez a Superbock sör hazája, de most nem időzünk. ( Vaqu foto 4/1 és 4/2 )

Bom Jesus do Monte - zarándokhely I. Ki van találva, dísz-tó barlanggal, a templom és az a kilométerekről szembeszökő szimmetrikus cikcakk a díszlépcső. Szobrok az erényekről, díszkutak az 5 érzék, szemből orrból fülből csorog a víz, a stációk komplett kápolnák, bennük a megfelelő jelenet.... Intermezzo: rövid sorállás a parkolónál "fésülködésre" várva..  ( Vaqu foto 4/3 )

És ma még Braga. Kicsit túlfutunk a Sé-n a székesegyházon. De szabadidőt kapunk, kiscsoportosan megkeressük, hisz ez is világörökség. Minket az orgona nyűgöz le. Az egyik csoport a fel is jut, ezért később kicsit irigykedek. Az este már Coimbrában ér. A szerencsések a nagy panorámás erkéllyel meghívtak egy kis bámészkodásra...koccintással  ( Vaqu foto 4/4 ) . És még nincs vége a napnak ! Most jön a fakultatív fadó est. Szakértjük, a coimbrai fadó más mint a Lisszaboni, itt csak férfiak énekelhetnek, eredetileg diákok, a diákéletről, hódításról. Az egyetemi lebernyeg most is rajta az énekesen. Sajátos hang és két gitár, egy spanyol és egy portugál 12 húrral. Engedmény, itt pici zongora majd tangóharmónika is beszállt. Két órát élveztük, még Zoli is, de menthetetlenül elálmosodtam. Mivel nem csak én, néhányan a második szünetben leléptünk. Taxival haza, sebesen a kanyargós, szűk, néhol meredek utcákon, át a hídon. Élmény volt. ( Vaqu foto 4/5 ) Tudtátok, hogy maga a fadó is világörökség.

És íme a fadó Vaqu filmjén:

 

 ( Szkubuék foto 3 )

09.15.

Utunk ötödik és egyben keddi napja ! Indítás : Tomár. A templomosok erődített kolostora - vára. V-örökség. És csodálatos. Már útközben ismerkedtünk a lovagrend történetével. Bankárként gazdagodtak, kitalálva a váltót az értékek cipelése helyett. Hol volt már az eredeti kilenc lovag és a Hugues de Payens által szentföldön alapított rend szerénysége. Háromszoros túlerőtől még nem hátrálhattak meg, és többnyire győztek. Világhatalom lettek, és jött 1307. október 13 ( péntek tizenharmadika ! ) A francia Szép Fülöp egy huszárvágással megszabadult az egyre hatalmasabbá váló rendtől és zsebpénzre is szert tett. Node a portugál történet szelídebb. Itt Dénes király a pápát kijátszva átmentette az egészet a Krisztus Lovagrendbe. A rendnek később Tengerész Henrik is nagymestere lett, innen is anyagiakat nyerve a felfedezések finanszírozására. A templom csodálatos. A belső körtemplom ( avagy nyolcszögű ? ) a legrégibb része az együttesnek, román, de magas és díszes. Állítólag a lovagok lovon látogatták. És ott az a síp szerű, ami a helyi idegenvezetőnk szerint a hangokat felerősítve közvetítette kifelé. Kerengőről kerengőre lépegettünk, és ott van még az a híres gazdagon faragott mánuel ( portugál gótikus - de tengerészeti és egzotikus növényi motívumokkal ) stílusú ablak. Már-már tülekedés van érte, később más nézőpontból kényelmesebben is fényképezhettük. Volt még ott korabeli konyha, azzal a fazekakat melegentartó lyukas szerkezettel...node miért ülnek a leányok a kör alakú kivágásokon ?? ....Ebből népdal lesz : Öt lány ül itt sorba / Lábuk lóg a ..levegőbe :-)   ( Vaqu foto 5/1 )

És máris Fatima - zarándokhely II. Zarándokok futószalagon. Sok bőrt lehet lehúzni a pásztorgyermekek által megélt csodáról. A magyar kálváriára nincs időnk...futunk. ( Vaqu foto 5/2 )

Batalha. Még egy gótikus csoda. Győzelmes Szűz Mária kolostor és templom. V-örökség. A templombelső majd a Királyi kerengő, és végül a hatalmas befejezetlen kápolna. Megkockáztatóm így hatásosabb mintha betetőzték volna. ( Vaqu foto 5/3 ; Szkubuék 4 )

09.16.

Coimbra. Hogy is mondja Vera : " Portó dolgozik, Braga imádkozik, Coimbra tanul, Lisszabon szórakozik. ” - Itt vagyunk hát az egyetemvárosban. eredetileg 4 fakultás, néha csere Liszabonnal. A fakultás jelképe szalag a kar színével...Palotából kapott épületek, harangtorony, gyönyörű díszes könyvtár ( ahol egy kislétszámú denevércsalád segíti az állagmegóvást ! ) - a műszaki szem megakad az érdekes létra-megoldáson. Aztán a hosszú díszterem felülről - az államvizsga bizottság épp izzaszt valakit és felülről nézhetjük. A taláros fiatalok által az elején készített csoportkép ízléses kiadványba applikálva megvehető. De a mi fotósunk se volt rest, ők is megörökítve...a lány csinos ...( Vaqu foto  6/1 )... Irány a katedrális. Ősöreg fa a kerítés mögött. Itt kilenc lépcsős a piramisszerű emelvény az oltárnál. A templom után megint eső...Fotózkodás ernyővel a vízhordó leány szobránál...és még egy szobor lejjebb fadó gitár és egyben nő is...azok a sexy vonalak, az a(z in)diszkrét báj...A közelben az a bizonyos friss halas krokett, próba-cseresznye...Kis szabadidő, találka a cukrászdánál...( be előbb a kitérő: a sör neve Santa Cruz Coimbra és a presszó mennyezete gótikus, háttérben kiállítva egy fadó-gitár...). ( Vaqu foto 6/2 ). Az este Lisszabonban ér, nekünk egy kis séta a vacsi előtt a parkban befér, szép pavilon, dísztó fekete hattyúval és a börtön palotaszerű épülete. A hosszú nyírt sövényes park impozáns , háttérben szobor oszlopon, a távolban a tenger.... A csapat nagyobb fele inkább metróra szállt és irány a hatalmas pláza. És vacsi után a fáradhatatlanok hatalmasat sétáltak a partig . Csodás az esti város. Pista képei szerint ez a túra sem volt sörszáraz. egészségetekre !  ( Vaqu foto 6/3

Az ötödik és hatodik nap filmen ( szerző: Vaqu ):

 

 ( Szkubuék foto 5 )

 

09.17.

Lisszabon. Először a Belém (Betlehem?) torony, micsoda fotótéma. ( Vaqu foto 7/1 )A torony makettjánál a srác kék hegedűn játszik. Síkos kövek...Pista fel fog gyógyulni ! A közelben a kétfedeles gép (szobra) szinte felszáll, hogy újra átszelje az óceánt. Busszal a közeli Felfedezők emlékművéhez. Latin zenekar az Amerika felfedezését játssza. A szobron minden népréteg képviseltetik. Tengerész Henrik a stilizált karavella orrában kezében egy kisebb pontosabb háromárbócos. Kettővel hátrább Vasco. Az egyetlen nőalak T. Henrik mamája. És ott a jellegzetes keresztes kőoszlop amit a hódítók zászló helyett túzögettek ki - itt ott. Hogy hol azt a nagy világtérkép sorolja, amelyen taposunk kicsit beljebb. 1500 Brazília...oppá ez nem is az, de egy földrésszel arrébb ugyanakkor. A felfedezők tényleg nem pihentek. Odébb szivecskés fotó készül. Aztán átsétálunk a katedrálishoz - Jeronimos kolostor ( Vaqu foto 7/2 ). Igazi remekmű. Bent Vasco da Gama (1428-1524) és szemben a költő Luis Vaz de Camoes (1524-1580) aki megverselte a korai portugál történelmet. Mánuelesen dúsított gótika, órákig néznénk.

Odébbmegyünk, a csapatot Vera a híres belémi cukrászdába irányítja, ahol aki kitartó sorálló megkóstolja a híres Pasteis de Belem-et. Néhányan a tömeget kerülve sétával töltjük a rövid szabadidőt. Az rózsaszín elnöki palota előtt elügetünk, a kocsimúzeumra és az elektromos művek múzeumra most nincs idő. Helyes kis park, közepén kircsi szobor "turbánban" . A távolban a gigahíd. Van itt egy söröző is megpihenni az ernyő alatt. Csak vissza-vissza, idő van. Aztán már közösen irány a vár. Közben kilátás egy Luzitánia méretű hajóra hangulatos árusos teraszról. Szent György vár. ( Vaqu foto 7/3 ) Előtte csinos leányka ufó alakú üreges acélhangszeren "hang"-on remekel . Kis probléma a számolásnál, de bejutunk. A kilátás szuper. ...Az idő... irány az azulejó múzeum. Külön történelem a csempéké. ( Vaqu foto 7/4 ).Ezután ott a közelben a híres 28-as villamos. ( Vaqu foto 7/5 ). Aki erre van hegyezve kivárja sorát, a fotók szerint megérte, lámcsak Vaquról még selfy is van - szerintem szelfibot nélkül, pedig százával kínálták a mozgóárusok Belémben...... Mi elsétálunk, viszont a liftestoronyba feljutunk, igaz kerülve gyalog hátulról. A kilátásra befizetünk. Megérte, pazar ! Majd a part. Van itt a vízben két kőoszlop, a hullámok interferálnak, ritka kör-hullámok alakulnak ki. Mi speciel metrón haza. Vacsi. Az acélosaknak még utána is egy kiadós séta. ( Vaqu foto 7/6 ). Derék nap volt. ( Szkubuék foto 6 )

09.18.

Reggeli után úton. Vera hangja zsongító. Estoril felé megyünk, szó van a csillagászati ingatlanárakról és a sok ficsúr ideköltözött hírességről. Hopp: Horty Miklós is lakott itt ( o Almirante Miklós Horty de Nagybánya ) 2010-ben lett emléktáblája...Csak épp kilépünk a buszból a kaszinó előtti nagy füves részre, lábnyújtóztató fotó-stopp ( Vaqu foto 8/1 ). Innen irány az ördög szája "da Boca do Inferno"  - a kis bolt gazdájának bizonykodása szerint dagálykor néha egész a bérleményéig felcsap a hullám. Kifekszem a szikla szélére, hogy jobban belássak a szájon. Vaqu csoportképhez rendezi a beállást, teheti, Paula kék nadrágban,piros nyakkendőben már bekerült a mai képeskönyvébe...

Cascais ( Vaqu foto 8/2 ) - itt nagyobbat nyújtózunk, kiszállva ott a  vár, séta a kikötő mellett, Carlos király zöldesen patinás egyenruhás szobra távcsövet szorongat , később vicces homokszobrok ( pókháló egy dagadt gyík hátán, egy korhely ülve-dőlve üveget szorongat, és nicsak pisil...amott egy kéz szorít homokba egy arcot...), egy helyes kis tér és mars vissza. El az osztrigatenyésztők hasáb alakú háló-dobozai és a yachtkikötő mellett. Továbbutazunk.

Cabo da Roca a kontinens avagy az eurázsiai szárazulat leg-leg nyugatibb poltja. Altitude és latitude. A világítótorony piroslik. A sziklafalak magasodnak az óceánparton. Túristából is van vagy kettő ( a tizenkettediken !).

Sintra felé gurul buszunk. Talán épp most hallgatjuk meg, hogy a jó háziasszony 365 módon el tudja készíteni a tonhalat, hogy az ura rá ne unjon ?! Itt vár a jellegzetes két nagy kéményű királyi kastély. A szobák a mennyezeti képekről elnevezve - némelyikhez történet jár ( Vaqu foto 8/3 ). Huszonhét hattyú az egyiken a királylány megfelelő szülinapjára, korona a nyakukon, mert azt itthagyta mikor távozott. A másikon sok-sok fecsegő-cserregő szarka. emléket állítva az indiszkrét udvarhölgyeknek, akik kifecsegték a király kalandocskáját, és egyben engesztelésül , ami állítólag el is érte hatását az aránál. Egy másikon az ismert hajótípusok a tisztelt vagy félt hajósnemzetek zászlóival. A nagyterem kékcsempés jelenetei lenyűgözőek. És végre a konyhában benézhetünk alulról a két hatalmas csavartan kúpos kéménybe, mely olyan cselesen csavarog, hogy az eső nem jut le.   

Bónusz: a fürgelábak fakultatíve felszaladhatnak a mór várba. Az idő szoros, de nem lehetetlen. Felsietünk. A nap csúcspontja ez a vár a hegygerincen körbefutó falakkal . Ez már egy másik album ( Vaqu foto 8/4 ) A szintídőt teljesítettük.

A mai este megint Lisszabon.  Gabi vezetésével irány a funicular, a bal. Két ilyen sikló is van. bizonyítva, hogy a város dombokra épült, hétre, mint Róma. Rövid az útja , de fent szép kilátás és hangulatos tér vár a dóm romja mögött. Van itt sör, meg egy picuri ginga is. Vacsi a szálláson, majd a város kiscsoportos felderítése ( Vaqu foto 8/5 )

Hetedik és nyolcadik nap Vaqu-filmen:

 

 ( Szkubuék foto 7 )

09.19.

Át a nagy hídon, jobbról Belém, balról a krisztus szobor, ami pont olyan mint a Riói - hisz tőlük kapták...Irány Evora ( Vaqu foto 9/1 ) az első a piac, mert ez jellemző egy népre. Én kevésbé civilizáltnak képzeltem. Több részes csaresz, külön a halak, a másikban a sajtok, gyümölcsök, zöldségek. A pinyóban borszaküzlet. A sajtot kóstoljuk. Rendben van. Némi vásárolgatás után irány a.csontkamra, a sorrend nyilván helyes volt. Majd fel a római templomromhoz. Ezután séta a sétálóknak, falatozás a falatozóknak és parafa cuccok vásárlása mindenkinek. Nekünk séta , egy pici beülés és parafa hegyek. ( Vaqu foto 9/2 )

Ma otthonra Portimiaoban lelünk. Tengerpart. Szuper. ( Vaqu foto 9/3 ) Vacsi ( a 300m-re levő étteremben ) után lábáztatás és tengerparti séta, zene ( Pista filmje alapján a pánsíp talán mégsem playback..gyanús..), nyüzsi. Azéjszakai élet csak most kezdődik, de mi hamar kidőlünk, illetve be az ágyba.  ( Szkubuék foto 8 )

09.20.

Portimiao. Hajnali séta a tengerparti szikláknál, remek lazítós napkezdés. Azok a hajnali színek. Egész a természetvédelmi rész fapallós ösvényeiig megyünk... ( Vaqu foto 10/1 )

Lagos - Algarve fővárosa. Az elsőként meglátott téren gyerek király színezett szobra - Sebastian I. , hároméves korától (merthogy kéthetes korában meghalt a királyi papa) 24 évesig (haláláig) volt király. Életéről sokat zengenek, pláne , hogy Camoes még életében megverselte...Csatában halt. Azóta Ő az alvó király, aki mint a britek Arthurja a legsötétebb órán fog segíteni. ...A közeli téren Jakaranda másodvirágzik, ilyenkor nem teljesen lila mint tavasszal, zöld és lila...maggyűjtés indul Rosti farmját gazdagítva, volt az az emelés ami sajnos nincs fotón, Bianka erős férfiak segítségével ért fel .... Várfalak, kikötő és tovább...( Vaqu foto 10/2 )

Ponta da Piedade - gyönyör-sziklák kékeszöld tengerben - a címkép... Na ide kéne még egy óra. ( Vaqu foto 10/3 )

Cabo de Vincente ez leg dél-nyugatibb - versenyben a leg nyugatibbal.. a bódé felirata szerint utolsó kolbász mielőtt amerikába érnél . A fok már a neolitikumban szent volt - menhireket találtak, a görögök a sárkányok földjének tartották, Héraklész temploma volt itt. A fok neve a 4. századi mártíré, akinek teste itt került partra, sírját varjak őrizték. Később Alfonso Henrik exhumáltatta és Lisszabonba vitték varjúkísérettel. A hetvenöt méteres sziklák mesélhettnének Tengerész Henrikről, Sir Francis Drakeről, nagy csatákról... Világvége ? Tiszta időben állítólag Afrika partjait látni... A világítótorony messziről látható - a források közt válogatva 60, 90, 150 km szerepel.

Sagres ? vagy nem ? pici foto-stop kilátással. Állítólag itt volt a közelben Tengerész Henrik navigációs iskolája, vagy nem iskola, de tudósok és okítás. ( Vaqu foto 10/4 )

Portimiao végre délután igazi fürdés az óceánban, kiúszhattam a közeli sziklához. Verát bátorságpróbára veszem rá, jöjjön át velem a kis parti barlangon, combig víz, hullámok. Jött ! Később a szálló édesvizű medencéjét is megpróbáljuk. Este magyar népdalestet adunk a parti sétányon, némi olajozással és nagy sikerrel. Nahát Vera nótákat is tud. És ez a Zoli, tud mulatni !..Megint feledhetetlen napunk volt ! ( Vaqu foto 10/5 )  ( Szkubuék foto 9 )

09.21.

Lisszabon - záróakkordok - világkiállítás, a híd ba..mi hosszú... Vasco torony, a cég meglepetése citromfagyi és sangria... irány a reptér...haza...( "szürke" taxi visz olcsón, kényelmünk az ár... ).Ma már otthon alszunk !!  ( Vaqu foto 11/1 utcsó )  ( Szkubuék foto 10 )

Az utosó 3 nap filmje ( benne a 10.000 dolláros film ! ) :

 

 

==================================================================

Élményeink számosak .... Köszönöm...  

 

P.S. 1. A tripeirók pedig pacalzabálók !!

P.S. 2. A portugál zászlóban meg nem kormánykerék van hanem armilláris gömb.

Linkek - Vera történeteihez : Portugél világörökségek ; armilláris gömb ; Pasteis de nata (majdnem Belem) receptje ; Fado - Amalia Rodrigues-szel ; Kolumbusz az ügynök ; Tudta-e Kolumbusz ; Tordesillasi egyezmény ; karavella ;

 

Bónusz - egy hal kalandjai Luzitániában

halszem.jpg

 

 

   

A bejegyzés trackback címe:

https://turaszakik.blog.hu/api/trackback/id/tr957841664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása